Odżywki białkowe i inne suplementy

uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej. Ogólnie przyjętą zasadą je

Dodane: 25-12-2016 07:22
Odżywki białkowe i inne suplementy

Kwestia suplementów po treningu z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Lekkostrawne zestawy kolacji dla sportowców

Wielu sportowców musi stosować diety lekkostrawne i odchudzające. Dzieje się tak dlatego, że są oni zobowiązani do utrzymywania stałej i niskiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety.

Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zestawy obiadowe i wieczorne. Dzieje się tak dlatego, że wprawdzie śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, ale samo śniadanie zostanie jeszcze dobrze przetrawione, natomiast spalanie obiadu musi być już przeprowadzane bardziej intensywnie, jeżeli sportowiec chce utrzymać swoją dotychczasową masę ciała. Musi również uważać na to, jakie potrawy będzie zjadał na kolacje.


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://ed.sklep.pl/